• +32 497 68 90 55
  • info@grow4health.be

To weigh or not to weigh?

To weigh or not to weigh?

Let’s talk about weight! Ja, moeilijk (gevoelig) thema. In dit artikel wil ik het vooral hebben over uit wat je lichaamsgewicht bestaat, wat is een gezond gewicht en hoe past het in het ‘plaatje’ van personal training.

Lichaamsgewicht

Ok, je staat ’s morgens op je weegschaal en ziet daar een cijfer staan… Kans dat je met dit getal niet blij bent is groot aangezien we er allemaal graag op ons best uit zien en altijd zelfkritisch zijn). Maar wat houdt dit gewicht precies in?

Je lichaamsgewicht bestaat uit twee grote bestansdelen die er echt toe doen, je Lean Body Mass en vetmassa.

Vet spreekt voor zich. Dit is het gewicht dat je in je lichaam hebt zitten die bestaat uit vetcellen. Deze vetcellen kunnen ofwel groot of klein zijn. Hoe kleiner de vetcellen hoe lager je vetgehalte (percentage). Laat het duidelijk zijn dat het aantal vetcellen nooit veranderd! Vetcellen kunnen enkel krimpen, uitzetten of bijkomen, ze verdwijnen niet! Je kan dus geen vet ‘vervangen’ door spieren.

Het andere is de Lean Body Mass ofwel al het ander dat in je lichaam zit. Spieren, botten, organen, water,….

Meten is weten

Ok, nu je weet wat het verschil is tussen vetmassa en lean body mass kunnen we in detail gaan over waarom wegen belangrijk is.

Zoals ik al zei is je vetmassa een apart gegeven. Die weegt een aantal kilo’s. Een gezond vetpercentage is hierbij belangrijk voor algemene gezondheid. Een gezond vetpercentage voor een vrouw is tussen 20 en 30% vet, voor een man tussen 10 en 20%.

Uit eigen ondervinding heb ik ervaren dat die kilo’s vet echt een grote impact kunnen hebben op je dagelijks leven… Sinds ik enkele kilo’s vet kwijt ben heb ik meer energie, slaap ik beter, ben ik minder snel vermoeid bij dagelijkse bezigheden, zoals simpel op trappen lopen en fietsen. Ook in mijn sport merk ik opvallend verschil… Laten we zeggen dat springen op een step met 60 kg toch heel wat makkelijker en dragelijker is dan met 70kg 😂.

Hoe weet je dan nu of je teveel weegt of niet? Het beste is door je te laten meten door een professionele weegschaal die onderscheid maakt tussen lean body mass en vetgehalte. Afhankelijk van het toestel kan het ene al accurater zijn dan het ander. Ook hangt het af van wat je gegeten en gedronken hebt de dag ervoor dat een invloed zal hebben op deze meting, ook al gaat het om een professioneel toestel (zoals een dexa scan). Desondanks deze metingsverschillen zal je plus minus wel weten hoeveel LBM en vet je hebt.

Toen ik begon met mijn gewichtsverlies bij een personal trainer woog ik 68-69kg met slechts 42kg LBM. Dit betekent dat ik een zeer hoog vetgehalte had van 38-39%! Ondertussen weeg ik 60kg met ongeveer 43-44kg LBM en een vetpercentage van ongeveer 28%. Hierin komt het ‘meten is weten’ verhaal.

Als mensen zeggen ‘ik ben nog niet veel kilo’s kwijt maar dat is omdat ik meer spiermassa heb’ dan stel ik me hier toch serieuze vragen bij.

Als je in een lagere gewichtsklasse zit met een ‘normaal’ gewicht en je start met sporten/krachttrainen kan het inderdaad zijn dat je een kilo of 2 LBM bijkomt (geen spieren maar LBM, want puur spieren bijkomen is zeer moeilijk, dit gaat over een 2 tal kilo op een jaar tijd met serieuze en consistente training en verminderd hoe langer je traint) en een kilo of 2 vetmassa verliest… Dit zou voor deze persoon een bodyrecomposition zijn en is gewicht inderdaad geen goede indicering van vetgehalte. MAAR weeg je wat meer of heb je overgewicht dan vind ik de weegschaal wel een goede indicatie van vetverlies, want je zal nooit zoveel LBM bijkomen als dat je vet kwijt moet!

Sowieso raadt ik aan meerdere manieren te gebruiken op je progressie te meten. Niet enkel je lichaamsgewicht, maar ook je afmetingen en foto’s! Zo kan je later met trots terug kijken naar je ‘journey’ voor een gezonder leven.

admin

Geef een reactie